Is het weer de beste tijd van het jaar? Nee, we hebben het niet over Kerstmis, maar natuurlijk over vakantie! Alle zorgen worden overboord gegooid, de koffer is ingepakt en het is vertrokken … naar Turkije! In dit artikel vind je niet alleen de beste reistijd voor Turkije, maar ook informatie over het weer en klimaat en de meest populaire vakantieregio’s.

Weer en klimaat in Turkije

Turkije is een van de meest populaire reisbestemmingen in de zomer en een van de belangrijkste redenen hiervoor is zeker het weer en klimaat in Turkije. Het land van twee continenten staat bekend om zijn subtropisch klimaat, dat verantwoordelijk is voor de milde winters en hete, droge zomers. Maar aangezien we te maken hebben met een vrij groot land, zijn er natuurlijk regionale verschillen, die we zo dadelijk zullen bespreken.
Om u de beste reistijd in Turkije beter uit te leggen, verdelen we het land in verschillende regio’s: Turkse Rivièra, Turkse Egeïsche Zee en Turkse Zwarte Zeekust. Over het algemeen kan je met een vakantie in Turkije in de lente- tot herfstmaanden echter niet fout gaan, ongeacht welke vakantiebestemming in Turkije je kiest. De beste reistijd voor Turkije is de lente, zomer en herfst.

Wanneer is de beste tijd om naar de Turkse Rivièra te reizen?

De Turkse Rivièra meet meer dan 230 km langs de zuidkust van de Middellandse Zee. Prachtig weer en eindeloze uren zonneschijn katapulteren de Turkse Rivièra naar de top van de meest populaire vakantieregio’s in Turkije. De turquoise kust, zoals het ook wel wordt genoemd, is dé hotspot voor iedereen die een zonnige strandvakantie in Turkije plant.
Deze regio van Turkije heeft een mild, subtropisch klimaat. Dat betekent dat u milde winters en hete zomers kunt verwachten. U kunt in de zomer zelfs temperaturen verwachten die de 40 ° C overschrijden. De beste reistijd voor de Turkse Rivièra zijn dan ook de lente- en herfstmaanden, omdat deze veel milder zijn.

Toch zijn er op dit moment al heerlijke zomertemperaturen, zodat niets een strandvakantie in de weg staat. En het mooiste van alles: er is geen andere vakantieregio aan de Middellandse Zee die goedkoper is!
Wanneer is de beste tijd voor een strandvakantie in Turkije?
Zoals je hebt gezien, verschilt het klimaat in Turkije heel erg van regio tot regio. Wanneer de beste tijd is voor een strandvakantie in Turkije, hangt het ervan af waar u uw vakantie wilt doorbrengen. Als u zich aangetrokken voelt tot de Middellandse Zeekust van Turkije, zijn de lente- en herfstmaanden perfect.

Degenen die tegen hoge temperaturen kunnen, kunnen zich in de zomermaanden ook wagen aan de gloeiende turkooizen kust. De zomermaanden aan de Turkse Egeïsche Zee zijn veel draaglijker. Een strandvakantie aan de Turkse Egeïsche Zee is ook mogelijk in de zomer zonder de constante angst voor een zonnesteek. De lente en herfst zijn net zo mooi aan de Egeïsche kust. Aan de Zwarte Zeekust ziet het er heel anders uit: Het regenachtige gebied in het noorden is alleen in de zomer aan te raden als je een strandvakantie in Turkije plant. De rest van de tijd kunnen er tot 10 regenachtige dagen per maand zijn!

Ligt er natuurlijk wel aan

Het ligt er natuurlijk wel aan of je op strandvakantie wilt, of bezienswaardigheden wilt bekijken.

Wij gaan altijd in augustus op strandvakantie naar het Long Beach Resort in Alaya. Rond kerstmis is het daar te koud voor.

Rondlopen en rondkijken, kun je beter niet in Augustus doen.